På stranden, på båten, i trädgården, på fotbollsplanen, i hästhagen, ja överallt utomhus finns solen. Vi mår bra av att vara ute i friska luften och i solen. Vi vet också att barn som är ute rör sig mer och rörelse är bra för skelettet, lungor och hjärta, muskler, mot ångest och nedstämdhet. Men solens strålar är också farliga. Sol är bra, men lagom är bäst.
Hur får man hudcancer?
Solens strålar kan orsaka små mikroskopiska skador på våra hudceller. En skadad cell kan bli en cancercell. Immunförsvarscellerna i huden tar hand om cancercellerna, men för att de ska hinna med får inte de skadade cellerna (som blir cancerceller) vara för många samtidigt.
UVA-ljus och UVB-ljus
Solen har två strålar som når genom atmosfären: UVA- och UVB-ljus.
UVB-ljus orsakar nämligen också röd hud och solskada på huden. UVB-ljuset är den största bidragande faktor till skivepitelcancer.
UVA-ljus går längre ner i huden och bidrar till hudens åldrande.
Hur skyddar man sig mot solen?
- Hatt – skuggar ansikte, hals och öron
- Kläder – täcker kroppen
- Skugga – undvik solen mitt på dagen
- Solglasögon – skyddar ögon mot starr
- Solkräm – komplement till kläder, smörj flera gånger varje dag
Vilket solskydd ska man köpa?
Solskydd kan se olika ut på huden, kännas olika, absorberas olika snabbt.
När man väljer vilken solkräm man ska köpa ska man tänka på 4 saker:
Man ska välja ett solskyddskräm som:
- skyddar mot UVA
- skyddar mot UVB
- är vattenresistent
- man kommer använda
Det finns ju inga solkrämer för barn?!
Solkrämer är inte farliga för barn. De kan användas på riktigt små barn, men… riktigt små barn ska INTE sola. Små barn ska sitta i skuggan i hatt och långärmade badkläder och inte vara ute mitt på dagen då solen är som starkast.
Ska alla skydda sig mot solen?
Ja.
För de som tillhör riskgrupp rekommenderas att man smörjer in sig med solkräm varje morgon året om på hudområden som kommer att utsättas för UV-ljus och inte täcks av mörka kläder.
Men skyddar verkligen solkräm verkligen mot hudcancer?
Nja, det är svårt att bevisa att solkräm fungerar som skydd mot malignt melanom. Det behöver inte betyda att solkräm inte fungerar utan kan också bero på att studierna blir knepiga att genomföra, dels för att UVA-skydd är svårt att mäta och dels för att det blir knepigt etiskt att genomföra studier.
Framför allt ska vi inte tro att vi kan vara ute i solen hur länge som helst bara för att vi har solkräm. Samtidigt måste man ju vara pragmatisk och man kan inte låsa in folk. Vi mår bra av att vara ute. Solkräm är bra skydd på fötter, händer, ansikte och annat som är utsatt för sol.
Solskydd för riskgrupper – finns det?
För den som tillhör en riskgrupp för hudcancer, tex den som haft icke-melanom-hudcancer, har albinism, har utsatts för kraftig UV-strålning eller har ett nedsatt immunförsvar (exempelvis på grund av medicinering eller organtransplantering) så finns det en UV-skyddande hudlotion (Actinica Lotion) som är kliniskt bevisad att förebygga icke melanom hudcancer.
Vad betyder SPF-märkningen, och hur hög SPF ska man välja?
Sun(burn) protection factor (SPF) avspeglar skyddet mot rodnad hud efter att huden utsatts för UVB-strålning. Men det är bättre att tänka låg-medelhög-hög-mycket hög SPF. Använd SPF med faktor 15 och högre.
Var kan vi läsa mer om hudcancer?
Malignt melanom, läs mer på 1177.
Skivepitelcancer, läs mer på 1177.
Läs gärna andra artiklar från vår sommarserie: Huggormsbett, Myggbett, Drunkning, Pollenallergi & Fästingar, Borrelia & TBE.