Mjölkskorv är ett annat namn för “seborroiskt eksem” eller mjälleksem. Det kännetecknas av gulvita eller brunvita plackliknande fjäll i hårbotten på huvudet och ögonbrynen.
Skorvet är först och främst en kosmetisk angelägenhet. Det brukar inte klia och det brukar inte besvära barnet, men ibland kan eksemet spridas till andra ställen (bakom öronen, i ansiktet och i armhålor och ljumskar). Eksemet beror på flera saker och bl.a. på en överväxt av de svampsorter som normalt sett brukar leva på huden i balans med de vanliga hudbakterierna. Svampen trivs bäst där det är fuktigt.
Hur behandlar man skorv?
- Man avlägsnar skorv med barnolja, boragokräm/olja, som man masserar in i hårbotten på kvällen.
- Låt oljan / krämen ligga kvar över natten.
- Trä eventuellt över skallen med en tunn mössa (så att inte hela kudden förstörs av oljan), eller skydda kudden med en handduk.
- Nästa dag tvättar man håret med milt barnschampo och kammar bort skorven med en speciell mjölkskorvborste. De köper man receptfritt på apoteket.
- Om det är rött och irriterat på huden som kommit fram som låg under skorvet så behandlar man med receptfritt hydrokortison (morgon och kväll under 1 vecka, sedan varje kväll i 1 vecka).
Förebygg att skorven kommer tillbaka:
- Tvätta håret med mjällschampo (tex Ketokonazol / Fungoral som köps receptfritt på apoteket) 2-3 gånger i veckan.
- Massera in mjällschampot i hårbotten och låt ligga i 3-5 minuter
- Skölj. Använd gärna skärm för att skydda ögonen – äkta mjällschampo svider i ögonen.
- Om barnet ändå får schampo i ögonen: skölj, skölj, skölj! (med sval mjuk stråle).
När och var ska jag söka vård?
De allra flesta som får skorv eller seborroiskt eksem på kroppen behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Du kan få råd på bvc, barnavårdscentralen.
Kontakta i första hand vårdcentralen eller BVC om något av följande stämmer:
- Utslaget fjällar och är röda.
- Utslag kliar eller besvärar.
- Utslaget vätskar sig eller är såriga.
- Utslaget blir inte bättre trots en veckas behandling med hydrokortison
De kan i sin tur i från vårdcentralen eller bvc kontakta oss genom att skicka oss en remiss om deras behandlingsråd inte hjälper.
På Idun-bloggen hittar du många intressanta artiklar för dig som förälder. Läs exempelvis om sömn, blod i blöjan och hårlöss.