Vattkoppor är en extremt smittsam infektion som orsakas av varicella-zoster virus (VZV) som är en “kusin” till herpesvirus 1, CMV och körtelfeberviruset EBV. Vattkoppor ger kliande utslag och feber. De allra flesta får vattkoppor som förskolebarn, och då är i allmänhet sjukdomsförloppet lindrigare än hos äldre skolbarn, tonåringar och vuxna.
Hur farligt är vattkoppor?
De flesta som smittas är förskolebarn och för dem är det framför allt en obehaglig, men inte så farlig sjukdom. Efter 12 års ålder är det bara några få procent som inte haft vattkoppor. Men ungefär 300 till 400 barn (eller 1-3 av 1000 smittade barn) blir så sjuka att de hamnar på sjukhus i Sverige och 1 barn om året dör faktiskt i sjukdomen. De som hamnar på sjukhus kan göra det för att de tex får bakterieinfektion i en vattkoppsblåsa som spridit sig till en allvarlig blodförgiftning. Vattkoppor kan dock bli riktigt allvarligt och kan ge lunginflammation eller hjärnhinneinflammation, halvsidig ansiktsförlamning och stroke.
Vad är bältros?
Efter att man haft vattkoppor ligger viruset kvar i kroppen i vilande form i nervknutor (ganglion) och kan då reaktiveras på de delar av huden som nervknutan tillhör. När vattkoppsviruset återaktiveras kallas det att man får “bältros”. Man får bältros om kroppens immunförsvar är försvagat tex för att man är gammal och sjuk eller efter perioder av stark kronisk stress.
Hur smittar vattkoppor?
Vattkoppsviruset smittar via salivdroppar via luften. Från det att man blivit smittad tills att man insjuknar tar det ungefär 2 veckor (10–21 dagar). Tyvärr smittar man redan innan första symptomen bryter ut och det är därför det är svårt att stoppa spridningen bland förskolebarn.
Borde vi låta vaccinera vårt barn?
Om barnet börjar skolan och inte haft vattkoppor brukar vi rekommendera att barnet vaccineras, men tyvärr ingår inte vattkoppsvaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet och man måste som förälder själv stå för vaccinationskostnaden. Vaccinet är ett så kallat levande vaccin och rekommenderas inte gravida eller personer med nedsatt immunförsvar.
Om man haft vattkoppor eller om man blivit vaccinerad så är man immun mot vattkoppor (och bältros) hela livet. Då kan man träffa personer som har vattkoppor och bältros utan att bli smittad.
På Idun BUMM erbjuder vi vaccination, läs mer här.
Kan min bebis ha skydd mot vattkoppor?
Under graviditetens sista 2 månader så överförs mammans IgG-antikroppar till barnet. Det innebär att mamman lånar över sitt virusförsvar till barnet.
Om den förälder som varit gravid med barnet haft vattkoppor, så överförs alltså mammans immunitet tillfälligt till barnet. Mammans antikroppar försvinner efter ca 6 månader. Därför är barn yngre än 6 månader, som har en mamma som haft vattkoppor, skyddade mot vattkoppor. Undvik ändå att låta barn under sex månader träffa en person med vattkoppor, om det är möjligt.
Om bebisen får vattkoppor väldigt tidigt, före 9-10 månaders ålder så är det inte helt säkert att barnet har kvar ett livslångt skydd mot vattkoppor för mammans antikroppar stör barnets egna immunförsvar.
Hur ser sjukdomsförloppet ut vid vattkoppor?
Först kommer 2–3 veckor utan symptom.
Sedan får barnet under 1–2 dagar feber, trötthet, ont i kroppen och sjukdomskänsla.
Därefter kommer utslagen: små upphöjda prickar som blir fler och fler. De börjar ofta på bröstet/magen/ryggen. Prickarna blir efter någon dag små kliande vätskefyllda blåsor, som så småningom spricker. När de spruckit bildas små sårskorpor som torkar och läker ut efter några dagar.
Den som har vattkoppor smittar fram till att sårskorporna torkat ut.
Vad kan jag göra själv som förälder?
- Tålamod! Förbered dig på en lång vabb på 1–2 veckor.
- Håll barnets hud ren, för att undvika sekundärinfekterade sår.
- Klipp naglar kort – för att inte riva upp huden.
- Stilla klådan med receptfria allergitabletter, zinkpasta, kylbalsam.
- Undvik kortisonkräm /-salva då det ökar risken att blåsorna blir infekterade med bakterier.
- Sänk feber med alvedon / paracetamol.
- Undvik ipren /ibuprofen, Voltaren, Naproxen och andra NSAID ( pga risk för ovanliga, men allvarliga, komplikationer till vattkoppor.
Sök vård för ditt barn med vattkoppor om:
- Barnet är ett äldre skolbarn/tonåring. Äldre ungdomar – vuxna bör ofta behandlas med specifika antivirala läkemedel och/eller tillföras antikroppar då de annars riskerar ett allvarligt sjukdomsförlopp.
- Barnet är yngre än 6 månader och barnets mamma inte haft vattkoppor.
- Barnet är mycket trött och medtagen.
- Barnet har nedsatt immunförsvar (tex pga medfödd immundefekt eller pga cancerbehandling eller pga transplantation).
- Barnet har haft hög feber (+38 grader) i mer än 4 dygn.
- Barnet får många infekterade blåsor, med röd och ömmande hud.
- Barnet får sår i ögonen som ger besvär.
- Barnet får hosta och feber på nytt, efter att blåsorna har läkt.
- Barnet har svåra besvär med klåda.
Innan du söker vård med ditt barn måste du ringa så att besöket kan planeras utan att barnet smittar andra barn. Man söker sig primärt till vårdcentralen vid vattkoppor men om barnet är allvarligt sjuk behöver man uppsöka akutvård (närakut eller barnakut).