Akne är en vanlig hudsjukdom som oftast börjar under puberteten. Det finns olika typer av akne som kan ge alltifrån milda till svårare besvär.

Vad beror akne på?

Akne är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne kallas också finnar. Akne dyker ofta upp i ansiktet, på bröstet och på ryggen för där finns flest talgkörtlar.

Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren. Det är hormonförändringarna i puberteten som gör att det blir överproduktion av fett i talgkörtlarna. Därför är akne inte smittsamt. Aknen försvinner efter puberteten för de allra flesta.

Akne är till viss del ärftligt. Risken att drabbas av svårare akne är högre hos dem vars föräldrar eller syskon har haft det, så det är antagligen genetiskt.

Alla hudtyper kan drabbas av akne. Akne kan till exempel också bildas på torr hud, men hudtypen påverkar hur aknen ser ut och om det bildas ärr.

Den typ av akne som oftast kommer i tonåren kallas akne vulgaris, som kort och gott är latin för “vanlig akne“. Den ser ut som små gula eller röda upphöjda utslag som ofta ömmar. Oftast sitter den i ansiktet, men ibland också på bröstet och ryggen. Den läker för det mesta utan att lämna ärr.

En mer besvärlig form av akne visar sig som stora och ömmande knölar som kan ligga djupare i huden. Utslagen kan svullna och göra ont. Då är det vanligt att det blir ärr kvar när aknen har läkt. Kontakta en läkare om din tonåring har besvärlig akne eftersom din ungdom i så fall behöver medicinsk behandling. Det minskar risken att få ärr.

Vad kan man göra själv mot akne?

  1. Tvätta men bara 1–2 gånger om dagen. Använd parfymfri mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy.
  2. Badda med aknelösning eller massera med aknegel, innehållande salicylsyra som gör att talgkörtlarna inte täpps till så lätt.
  3. Undvik feta krämer och oljor, eftersom de täpper till talgkörtlarna och kan förvärra aknen.
  4. Använd en fettfri gel om huden blir torr. På apotek finns en receptfri milt bakteriedödande kräm som innehåller propylenglykol. Krämen är bra för torr hud.
  5. Kläm inte på aknen. Skadas och inflammeras talgkörteln kan det bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken att få ärr.
  6. Solen minskar inflammationen i huden och därför kan sol tillfälligt göra aknen bättre, men det är viktigt att du solar försiktigt utan att bränna dig. Men svett och feta solkrämer kan ge mer akne och UV-strålningen är skadlig för huden överlag. Dessutom kan ärr efter akne bli kvar under en längre tid om man solar.
  7. Undvik mat som försämrar aknen. Om du tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne ska du lita på det och göra det som känns bäst för dig.
  8. Sminka dig försiktigt. Många tycker att det är jobbigt att aknen syns, men smink kan göra huden mer irriterad. Undvik att använda smink som innehåller oljor eller annat fett.
  9. Dölj med täckstift framtagen för fet och finnig hy. (köps på apotek och även i vanliga affärer).

När och var ska man söka hjälp för akne?

Ibland kan barn med samtidiga andra besvär som exv AD(H)D ha svårt att följa de råd som ges ovan och då kan det vara svårt att få bukt med aknen på egen hand. Ibland kan det också finnas en stor ärftlig komponent som gör aknen mer svårbehandlad.

Om din tonåring/ ditt barn har mycket akne, stora ömmande knölar eller får ärr av akne eller om din tonåring tycker att det är psykiskt jobbigt att aknen syns och att det får hen att må dåligt, så hjälp ditt barn kontakta en vårdcentral, skolhälsovården eller en ungdomsmottagning. De andra vårdgivarna kan i sin tur kontakta oss på Idun Bumm Kungsholmen om de behöver ytterligare vägledning eller råd eller om vi ska ta över. Barn och ungdomar som redan går på Idun Bumm Kungsholmen för andra orsaker kontaktar oss direkt.

Akne Idun Bumm Kungsholmen

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »