COVIDVACCINET

Vad innehåller, och hur fungerar covidvaccinet?

Vi får många frågor rörande vaccinet mot Covid19 / coronaviruset. Därför har vi låtit vår medgrundare Dr Lena Catry, disputerad i virusimmunologi förklara.

Pfizers vaccin innehåller förutom mRNA också:

  • Fyra fetter (ALC-0315, ALC-0159, DSPC, kolesterol) som tillsammans bildar den fettdroppe som omsluter de delar av mRNA som finns i vaccinet
  • Fyra salter (kaliumklorid, kaliumvätefosfat, natriumklorid, dinatriumfosfatdihydrat) som ger vaccinet rätt pH
  • Socker: Sackaros för att stabilisera mot ljus, värme, kyla
  • Vatten och koksalt för att späda vaccinet till rätt koncentration

Vaccinet är alltså ett ganska rent vaccin. Det innehåller få kemikalier, inget ägg (äggallergiker behöver inte vara oroliga), inga konserveringsmedel.

Så fungerar vaccinet

mRNA för virusprotein är inte ett levande virus. Det är inte heller viruset självt utan det är en informationskod för ett av virusets protein (spikeproteinet) som finns på coronavirusets yta. När mRNA i vaccinet tar sig in i våra celler börjar våra egna celler att tillverka en del av ett av coronavirusets proteiner. mRNA bryts sedan ned. mRNA från vaccinet tas aldrig in i våra cellers cellkärna och kan inte förändra våra cellers DNA. Det är alltså som att istället för att få ett helt hus, få en ritning till ett fönster till ett hus, så får du bygga fönstret själv. När kroppen byggt upp virusproteinet kommer vårt immunförsvar lära sig känna igen virusproteinet och försvara sig mot viruset.

Du behöver två doser av vaccinet för att skyddet ska bli så bra som möjligt. Det ska gå 3-4 veckor mellan de två doserna, beroende på vilket vaccin du har fått.
Det tar ungefär en vecka efter andra dosen innan du har bra skydd mot sjukdomen.

När kroppens immunförsvar har ett immunförsvar som är specialiserat mot coronaviruset innebär det att din kropp kan börja hantera coronaviruset nästan direkt om du skulle utsättas för smitta. I och med att din kropp hanterar viruset snabbare, kan din kropp i de flesta fall bli frisk innan du ens insjuknat (under inkubationstiden som i de flesta fall är 5 dagar från smittotillfälle) och du blir skyddad mot att utveckla svår covid-19. Så även om du aldrig kan bli helt skyddad med vaccin så smittar den som är immun inte i lika stor utsträckning och du kommer definitivt inte kunna smitta någon annan med antikroppar. Ju fler som är vaccinerade och immuna, desto svårare får smittan att fortsätta spridas.

Vaccinet är testat på 43.000 människor, dock inte på gravida eller barn under 16 år. Utöver detta har över 3 miljoner nu också fått vaccinet. De vanligaste biverkningarna har varit smärta på det ställe man fått sprutan, trötthet, huvudvärk, muskel- och ledvärk, frossa och feber. Biverkningarna har gått över efter några dagar.vid

Andra vaccin mot Coronaviruset / Covid19

Modernas vaccin är också ett mRNA-vaccin och är väldigt snarlikt i sin uppbyggnad och rapporterad skyddseffekt. 

Astra Zenecas vaccin är ett så kallat vektorbaserat vaccin. Det använder sig av ett annat virus för att föra in spikeproteinet in i kroppens celler. (Schimpans-adenovirus, som är omgjort så att det inte ska kunna replikeras). Denna vaccinmetod är mer traditionell.

Tillägg

Inga medicinska råd ges vare sig på Idun Barnkliniks Facebooksida eller via messenger. Vänd er till respektive husläkare för vidare personliga medicinska funderingar. För mer info om vilka som rekommenderas ta vaccinet, var och när det ska tas och när det börjar ge effekt: Se info på 1177.

Covid vaccin barn

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »