FÄSTINGAR, BORRELIA OCH TBE

Det är ju alltid otrevligt när man får en härlig vår- eller sommardag avbruten av en otrevlighet som att ens barn blivit biten av ett otäckt djur.

Nästan alla människor, har någon gång blivit bitna av en fästing.

Är fästingar farliga?

Fästingar är spindeldjur, som behöver blod för sin fortlevnad och tar det från oss. Det i sig är inget problem, men tyvärr kan de också överföra sjukdomar.

I Sverige bär fästingar på två smittor som det är värt att hålla koll på: Nämligen borrelia och TBE. Dessa sjukdomar kan båda orsaka en hel del besvär för den som smittats.

Vad är TBE och borrelia och hur smittas man?

TBE är en virussjukdom. Borrelia är en bakteriesjukdom.

Vi människor smittas av TBE och Borrelia när vi blir bitna av en fästing som bär på smittan. Men smittan överförs inte direkt utan det brukar ske först efter ungefär 1 dygn. Därför är det viktigt att plocka bort fästingen så fort den upptäcks?

Borrelia är vanligast

Borrelia är en märklig infektion som kan te sig olika på olika personer och orsaka en mängd olika symptom. Hos ungefär hälften av alla som får borrelia spontanläker kroppen utan att personen som drabbas märker det. Hos andra kan en mängd olika symptom komma. Se nedan.

TBE är farligare än borrelia, men är inte lika vanligt. Dessutom kan man låta vaccinera sig och sina barn mot TBE.

Vilka är symptomen på TBE?

Symptomen kommer oftast 4-10 dagar efter smittotillfället. Ibland kan det dock dröja ca 1 månad. Vanliga symptom på TBE är:

 • Huvudvärk
 • Muskelvärk
 • Trötthet
 • Feber

Klarar kroppen att spontanläka från TBE?

Ja, i vissa fall kan kroppen det. De flesta som får TBE blir friska efter 1 vecka, men ungefär hos 1/3 som fått TBE som sprids viruset vidare till hjärnan och hjärnhinnorna. Då blir man allvarligt sjuk. Ofta kommer symptomen på hjärnhinneinflammation 1 vecka efter att de första symptomen försvunnit.

Symptom på hjärnhinneinflammation är hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljus- och ljudkänslighet, förvirring, koncentrationssvårigheter, förlamning.

Kan även barn drabbas av TBE?

Ja, man har sett i studier av även barn drabbas. Många fick en mildare variant av TBE-hjärnhinneinflammation i första skedet. Men man såg också i studier att barnen hade fortsatt svårt att koncentrera sig i skolan, fick ont i magen och huvudvärk. Man såg också att barnen som fått TBE-hjärnhinneinflammation fick kämpa mer i skolan för att klara av skolan och för att lära sig nya saker.

Hur skyddar man sitt barn mot TBE?

Efter studierna ovan hade gjorts så sänkte man den tillåtna åldern för TBE-vaccin hos barn till 1 år. Så nu kan man alltså vaccinera sina barn mot TBE.

Symptom på borrelia

 • Hudrodnad (Erytema Migrans). Vanligast. Kommer 1-4 veckor efter bettet, är ofta större än 5 cm och kan bli större och flytta på sig. Utslaget kan vara ringformar, oval eller regelbunden och kan blekna i mitten eller vara jämnröd. Erytema Migrans kan vara flera stycken (multipla) eller bara en.
 • Andra hudutslag, vätskande sår eller blåsor
 • Borrelia lymfocytom: Blåröd knuta i huden, 1-5 cm tex på örsnibben eller bröstvårtan (vanligare hos barn).
 • Borreliaartrit. Ledinflammation. Kan ge hälta hos barn. Ofta svullnar knäleden. Kan komma tillbaka flera gånger och ge värk även när svullnaden är borta.
 • Trötthet. Man kan också känna sig ovanligt trött av borrelia.
 • Neuroborrelios, då sprids borrelia till nervsystemet och hjärnan. Ger huvudvärk, yrsel, kraftig värk i nacke, rygg, armar, ben, nackstelhet, förlamning i del av ansiktet (så att barnet inte kan le symmetriskt). Vanligare hos barn. Symptom 2-6 veckor men ibland upp till 3månader efter fästingbettet.

Varför drabbas barn oftare av neuroborrelios?

Risken ökar om bettet hamnade på halshöjd och uppåt.

Fästingarna gillar att bita på 1 meters höjd. Alltså ligger barn risigt till: Många av deras fästingbett kommer ske på huvudregionen där fästingarna dessutom är svårare att upptäcka i hårbotten.

Men om borrelia liknar allt möjligt, hur gör man då?

Dels kan man ta blodprov och leta efter olika slags borrelia-specifika antikroppar. IgM-antikroppar aktiveras tidigt vid borreliainfektion och IgG aktiveras i ett senare skede. Men ett sådant test är inte helt säkert för nästan alla bär på borreliaantikroppar och de kan ibland aktiveras av andra orsaker.

Eftersom borrelia liknar så många andra tillstånd så testbehandlar man ibland med antibiotika som är bra mot borrelia.

Vad kan jag göra själv?

 • Vaccinera dig och dina barn mot TBE. Kom ihåg att ta booster-dos!
 • Klä dig i täckande kläder: Gummistövlar, långbyxor och långärmat
 • Bär mörka kläder, som drar åt sig fästingar i mindre utsträckning än vita kläder
 • Titta alltid på kroppen efter fästingar när du varit ute i naturen.
 • Ha alltid med en fästingplockare på resan / utflykten / i husvagnen / på båten eller i stugan.
 • Plocka bort fästingen så fort du upptäcker den.
 • Om du får ett rött märke runt platsen för fästingbettet, eller en fläck som förflyttar sig: Sök vård. Risken är stor att du eller ditt barn fått Erytema Migrans av borreliabakterien.

När ska jag söka vård för mitt barn?

Om ditt barn fått något av ovanstående tecken på borrelia, sök vård på vårdcentralen.

Du behöver inte söka vård om ditt barn fått fästingbett om ditt barn inte fått något symptom.

Om ditt barn har nackstelhet, yrsel, huvudvärk ska du alltid söka vård för ditt barn. Det kan vara svårt att veta om det är borrelia eller TBE och ibland behövs det att man tar prov från ryggmärgsvätskan för att analysera den på laboratorium.

Se våra länkar och tips

Fästingar, Borrelia och TBE Idun Bumm Kungsholmen

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »