FEBERKRAMPER HOS BARN

Ålder på barnet

Den typiska åldern på barnet som får feberkramp är mellan 6 månader och 5 år.

Är det farligt?

Nej. Feberkrampen uppfattas ofta som väldigt läskig och traumatisk för föräldrarna, men feberkramper orsakar ingen skada på hjärnan och man behöver som förälder inte “rädda” sitt barn från feberkrampen.

Hur ser krampen ut?

Krampen gör kroppen spänd och barnet böjer huvudet bakåt och förlorar medvetandet en stund. När barnet får en medvetandeförlust kan barnet se ut att sluta andas och barnet blir blekt och blått. Därefter får barnet symmetriska ryckningar i armar och ben. Vanligtvis är krampen över på 1–2 minuter. Den varar i regel som längst 15 minuter.

När barnet vaknar är kroppen ofta slapp och barnet verkar utmattad men återhämtningen brukar vara ganska snabb.

Vad orsakar feberkramper?

De flesta som får feberkramp har feber över 39 grader och det vanligaste är att krampen kommer när temperaturen är på väg upp, under feberns första dag, tidigt i feberförloppet. Febern i sig kommer ofta ifrån en vanlig förkylning.

Den stigande febern och infektionen påverkar hjärnan och barns hjärnor som inte är helt mogna, påverkas mer. Febern gör att kramptröskeln sänks. Det är inte klarlagt varför vissa barn drabbas och andra inte, men det finns helt klart en ärftlig faktor. När barnet blir äldre och hjärnan mognar så växer barnet ifrån det. Ofta finns ett syskon eller en förälder som också haft feberkramper. Ungefär 2,5–5% av alla barn får feberkramp.

Går det att förebygga feberkramp?

Det är en vanlig missuppfattning att feberkramper kan förebyggas med febernedsättande mediciner, men trots att feberkramp är kopplad till feber går det inte att förebygga eller häva feberkramp med febernedsättande läkemedel

Utredning - vad händer efteråt?

Om feberkrampen är typisk behöver den inte utredas.

Första gången man får en kramp brukar man få mer information och ibland läggs barnet in men det är mer för att föräldrarna är skärrade än för att barnet behöver det rent medicinskt.

Däremot brukar man skicka remiss till barnspecialistvården, som exempelvis till oss på Idun Bumm Kungsholmen, för att i ett lugnt skede gå igenom med familjen, om man måste utreda något vidare och för att undersöka barnet och informera föräldrar. Ibland beslutar man att gå vidare att utreda tex genom att skicka remiss för att göra en EEG-undersökning av hjärnan för att utesluta andra orsaker så som exempelvis barnepilepsi.

I vilka fall utreder man mer?

Jo det gör man om:

    • feberkrampen varar i över 10–15 minuter.
    • flera krampanfall inträffat inom 24 timmar.
    • barnet har neurologiska bortfall (tex känselbortfall eller en muskelsvaghet).
    • barnet är över 5 år gammal.
    • krampryckningarna inte varit symmetriska dvs lika på höger och vänster kroppshalva.

Behandlar man krampen med medicin?

Barnet behöver väldigt sällan behandling, men första gången det händer kan det vara bra att söka akut ändå för att undvika egen oro och säkerhetsställa att det inte beror på något annat som till exempel barnepilepsi eller hjärnhinneinflammation. 

Man behandlar bara krampen med muskelavslappnande medicin om krampen har en mycket lång duration. Den medicinen som används ges antingen i kindernas insida i munnen (Buccolam – används ofta till lite äldre barn) eller som en suppositorium i rumpan (Stesolid klysma).

Hur kan jag som förälder underlätta för barnet under ett krampanfall?

  1. Lägg barnet på rygg för att minimera risk för skador.
  2. Håll inte fast barnet. Låt krampanfallet ha sitt naturliga förlopp.
  3. Se till att andningsvägarna är fria. Stoppa inte något i barnets mun och efter anfallet lägg barnet på sidan för att underlätta andningen
  4. Se till att barnet kan röra sig fritt utan åtsittande kläder.

Även om man inte kan förebygga eller häva ett krampanfall med hjälp av febernedsättande läkemedel så kan barnet må bättre efteråt om du ger febernedsättande medicin. Ge barnet paracetamol / alvedon. Barnet blir nämligen väldigt varm både av krampen och febern. Försök också att svalka barnet genom att klä av barnet varma kläder, badda med ljummet vatten eller fuktiga handdukar och öppna ett fönster för att göra det svalare i rummet.

När ska man söka akutvård vid feberkramp?

Sök akutvård direkt om:

    • barnet inte återfått medvetandet efter 5 minuter.
    • krampen varar mer än 10 minuter.
    • barnet får upprepade anfall inom samma dygn.
    • barnet är under 1 år eller över 5 år och får feberkramp.
    • barnet har feberkramp med andningsuppehåll.
    • barnet har krampanfall utan feber.
    • barnet har kramper som bara uppstår i bara ena halvan av kroppen eller endast en arm eller ett ben.
    • plötsligt får hög feber, kräks och är stel i nacken. Det är nämligen tecken på meningit och då ska du söka AKUT med ditt barn med eller utan krampanfall.
feberkramper barn idun bumm

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »