Det går löss på mitt barns förskola och mitt barns bästis har hårlöss, ska jag behandla mitt barn då?
Doktor Lena Catry svarar:
Som barnläkare händer det att man får frågor om löss ibland, fastän just hårlöss inte är något som man behöver gå till läkaren för. De letar man efter och behandlar själv och man få bra hjälp på apoteket.
Det finns många missförstånd angående hårlöss. Ett är att hygien ska ha betydelse. Det har det inte. Ett annat är att en viss typ av hår får löss och andra inte. Det är också fel. Hårlöss kan förekomma hos personer i alla åldrar i alla slags hår även om de är ovanligare på små barn. Det tredje är att man ska behandla trots att man inte sett några löss. Det är också fel. (Mer om det längre ner.)
Huvudlusen är som mest aktiv under sommaren. Därför är spridningsrisken störst i samband med skolstart efter sommarlovet. Därför kan det vara en bra idé att luskamma alla barn två veckor innan och två veckor efter terminsstart för att förebygga utbrott. Barn som nyligen smittats och vuxna saknar ofta symtom och kan alltså utgöra en dold smittkälla och bör också rutinmässigt luskammas.
Huvudlusen kan inte flyga eller hoppa utan sprids genom direktkontakt (tex av gemensam användning av samma surfplatta) och utanför hårbotten överlever huvudlusen högst ett dygn. Därför behöver man inte rengöra sängkläder eller leksaker, men det kan vara en bra idé att rengöra kammar och hårborstar eftersom de i teorin kan sprida huvudlöss via hår med ägg som fastnat.
Om ditt barn har klåda eller sår i hårbotten, eller om du hittar flagnor (lusavföring/lusskinn på huvudkudden) eller om det går löss i bekantskapskretsen, familjen eller på förskolan, ja, då ska du misstänka att ditt barn kan ha löss, men nej du ska inte behandla. Istället ska du som misstänker att ditt barn kan ha löss, finkamma ditt barns hår med luskam.
Innan mina egna barn fick löss undrade jag ofta om jag skulle känna igen löss om jag såg dem eller om jag skulle missa lössen och tro att de var mjäll. Men nu har jag lärt mig, utifrån att som förälder luskammat mina egna barn, att man känner igen lössen. Även när de är riktigt små ser man den symmetriska kroppsformen och de alldeles för många små benen som rör sig. Jag har också lärt mig att det kan vara en bra idé att packa ner en omgång lusschampo i reseapoteket.
Alla i familjen bör luskammas och man bör säga till på förskolan/skolan om man hittar levande löss så att det luskammas hemma hos barnets kamrater också. Det finns mängder av luskammar på marknaden. Sådana som fångar löss, eller löss och ägg och elektriska som piper när de hittar en lus och ger lössen en paralyserande elektrisk stöt. Själv gillar jag den sistnämnda sorten för då kan man luskammas sig själv. Luskamma regelbundet under minst 2 veckor.
Upptäcks levande huvudlöss ska man behandla med lusschampo som man köper på apoteket. Lusschampot kväver lössen men påverkar inte äggen.
Det är också viktigt att alla personer med levande huvudlöss i familjen/gruppen behandlas samtidigt. Annars finns risk för återsmitta. Effekten kontrolleras med fortsatt luskamning under 2 veckor efter avslutad behandling och de flesta lusmedel rekommenderar en andra behandlingsomgång två veckor efter den första för att säkerhetsställa att inga ägg som blivit kvar och som ev hunnit kläckas hinner lägga egna ägg.