Varje vår är det dags för vaccination av femmornas flickor och pojkar mot HPV. Men varför ska vi vaccinera våra pojkar mot HPV? De kan ju ändå inte få livmoderhalscancer. Vår barnläkare doktor Lena Catry, disputerad i virusimmunologi ger svar på frågor.
Vad är HPV?
Humant papillomavirus (HPV) är ett vårtvirus som i slemhinnor ger upphov till cellförändringar i slemhinnans celler (mutationer), vilket i längden leder till utveckling av cancer i slemhinnan. Processen kan ta olika lång tid. Det finns flera olika HPV-virus och vaccinet skyddar mot de vanligaste sorterna. Gardasil 4 skyddar mot HPV-stammarna som ger upphov till 70% av livmoderhalscancerfallen och Gardasil 9 skyddar mot HPV-stammarna som ger upphov till 90% av livmoderhalscancerfallen.
Är det bara flickor som får HPV-orsakad cancer?
Nej. Det är ett missförstånd att HPV-orsakad cancer enbart drabbar flickor och bara kan uppstå i livmodertappen (cervix).
Är det bara flickor som får HPV-orsakad cancer?
Cancer orsakad av HPV kan uppkomma på alla slemhinnor hos både kvinnor och män.
HPV-orsakad cancer är vanlig i följande ställen på kroppen:
- i svalget
- i ändtarmen
- på livmoderhalstappen
- på penis
Varför drabbar HPV nya kroppsdelar?
Att HPV inte bara drabbar livmoderhalsen längre beror såklart på att kvinnor och mäns sexuella vanor förändrats sedan 70-talet.
Varför vaccinerade man bara flickor för HPV från starten i så fall?
Att enbart flickor vaccinerades 2010 beror på att vården har inte riktigt hängt med i svängarna vad gäller folks förändrade sexualvanor.
Varför hittar man bara HPV hos kvinnor i så fall?
Därför att så man frågar får man svar. Det är bara i livmoderhalsen (cervix) man screenar med HPV-provtagning än så länge. Sannolikt kommer det förändras.
Inte ens de kvinnor som hittat HPV på i livmoderhalsen och som man behandlat lokalt genom frysning blir provtagna eller behandlade på andra slemhinnor på kroppen och ingen smittspårning görs. Sannolikt kommer detta också komma att förändras de närmaste åren.
Hur många drabbas av HPV-cancer?
Ungefär 50.000 svenska kvinnor varje år får cellförändringar i underlivet pga HPV-infektioner. Utav de har 15.000 så allvarliga förändringar att de måste få behandling. 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen. Globalt är livmoderhalscancer den fjärde vanligaste orsaken till cancerdöd hos kvinnor. Bland män är det i Sverige ca 300 män varje år som drabbas av HPV-relaterad cancer i svalg, ändtarmsöppning och på penis.
Vad skyddar vaccinet emot?
Tack vare HPV-vaccinet kan flickor skyddas mot de två farligaste varianterna av viruset, som tillsammans orsakar 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer.
Har inte pojkar ett visst skydd av att flickor vaccineras?
Pojkar och män har länge varit relativt oskyddade i Sverige förutom visst skydd av “flockimmuniteten” som flickors vaccination ger. Men alla är inte vaccinerade och man kan umgås över åldersgränser. Ungdomar idag är också identitetssökande och har ett annat sexualmönster.
Är Sverige först med att vaccinera pojkar mot HPV?
Nej vi är inte först. I vissa länder som exempelvis Australien har man länge vaccinerat även pojkar.
Men mitt barn ska inte ha sex nu! Då behöver ju inte mitt barn vaccineras, eller?
HPV-vaccinet gör bäst nytta för den som inte hunnit bli infekterad med HPV. I praktiken innebär det att vaccinet gör störst nytta för den som ännu inte har haft sexuellt umgänge. Nyttan avtar sedan med åldern beroende på sexuell aktivitet och antalet sexualpartners genom åren. Därför har man valt att lägga doserna i vaccinationsprogrammet så tidigt som vid 10-12 års ålder.
Varför tror vissa att HPV-vaccinet är farligt?
Det finns alltid vaccinskeptiker. Den som googlar ”HPV-vaccin” och ”biverkningar” får många träffar om att vaccinet kan vara farligt. Men Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen godkänner inte vaccin till det allmänna svenska vaccinationssystemet om det inte är väldigt säkert.
Så vad gäller egentligen? Hur säkert är vaccinet?
I Sverige har en halv miljon flickor och kvinnor hittills fått vaccinet. Av dessa har 0,00001 procent, fem personer, fått ersättning av Läkemedelsförsäkringen för biverkningar som kan ha med vaccinet att göra, bland annat hjärninflammation och yrsel. Men det betyder inte att det är bevisat att vaccinet är orsaken till dessa fem flickors symptom, bara att det inte är osannolikt.
För några år sedan misstänkte danska läkare att vaccin mot HPV kunde orsaka den ovanliga nervsjukdomen POTS som kan ge svimningar och yrsel. Europeiska läkemedelsverket, EMA, utredde misstankarna grundligt men hittade inga bevis för att vaccinet orsakar POTS.
Men vissa fick narkolepsi av vaccinet mot svininfluensan, hur vet vi att inte HPV-vaccinet gör det med?
Skolsköterskor får många frågor av föräldrar som är oroliga att HPV-vaccinet ska orsaka biverkningar på samma sätt som vaccinet mot svininfluensan gjorde 2009, då hundratals unga fick den obotliga sjukdomen narkolepsi. Vaccinet mot svininfluensan var helt nytt och hann inte testas så länge. Att det gav allvarliga biverkningar upptäcktes också snabbt efter att massvaccineringen börjat. HPV-vaccinet är ett av världens mest välundersökta läkemedel. Flera stora studier har gjorts om vaccinets säkerhet och det har getts till över 80 miljoner kvinnor i världen i mer än tio års tid, utan att allvarliga biverkningar har upptäckts.