KEFALHEMATOM

”Hjälp! Mitt nyfödda barn har en bula på skallen!” kan en nybliven förälder ibland tänka. Särskilt läskigt känns det för att en doktor på BB har sagt att det ska ”följas upp”. Kan det vara farligt? Vad är det? 

Jo, mest sannolikt är det att det rör sig om ett så kallat ”kefalhematom”. 

Vad är kefalhematom? 

Kefalhematom är ett ganska vanligt tillstånd hos nyfödda barn.  Det är en svullnad som uppkommer efter blödning under benhinnan.  

Bulan / svullnaden kan antingen vara mjuk eller spänd och återfinns ofta på sidan eller bakre delen av huvudet, tydligt begränsad till skallbenet.  

Hur uppstår kefalhematom? 

Kefalhematomet uppkommer i samband med förlossning och förekommer hos cirka 1 av 100 av alla nyfödda, särskilt vanligt är det efter förlossningar som skett med hjälp av tång eller vacuumextraktion, men även livmoderns sammandragningar kan vara så starka att ett kefalhematom kan uppstå ändå.  

När försvinner bulan? 

Merparten av kefalhematom försvinner spontant inom några veckor till månader, och kräver i regel inga åtgärder.  

Det sitter något hårt i bulan - är det konstigt? 

Efter några veckor kan man ibland känna en eller flera små förhårdnader som beror på förkalkning. Senare kan det även kännas en central krater som kan feltolkas som en fraktur eller defekt i skallbenet. Det är inte farligt och inte konstigt. 

Kefalhematom Idun Bumm

Andra artiklar för dig som nyligen blivit förälder: mjölkskorv, blod i blöjan, feberkramper & RS-virus

Dela Artikeln

Fler artiklar du kanske gillar

Oralmotorisk utveckling Idun Bumm Kungsholmen
Övrigt

ORALMOTORISK UTVECKLING

Detta är ett gästinlägg från Miriam Hartstein, Specialistlogoped hos ABC Logopedtjänst. Munnen är viktig från allra första början hos människan och har stor betydelse för

Läs Mer »
falsk krupp idun bumm
Doktorn svarar

FALSK KRUPP

Falsk krupp orsakas av en svullnad i de övre luftvägarna, som i sin tur orsakas av en virusinfektion. Ofta kan krupp komma som första symptom

Läs Mer »